Naše příroda, ročník 2008, číslo 1

Zdeněk Hanč

Barevné proměny batolce

Nádherní motýli létají nejen v tropech, ale také u našich polních cest.


Ľubor Čačko

Mimikry

Hmyz tvoří největší skupinu v celé živočišné říši. Nikde jinde nenajdeme tak širokou škálu barev a různých tvarů jako právě zde. Začneme-li se blíže zabývat jednotlivými druhy, s údivem zjistíme, jak obdivuhodně jsou přizpůsobeni svému životnímu prostředí. Maskování bývá často tak dokonalé, že odhalení ukrytého jedince můžeme připsat jen náhodě. Tento zvláštní jev, kdy živočichové svým tvarem nebo barvou napodobují předměty ze svého okolí nebo jiného živočicha, nazýváme mimikry.


Miroslav Kutal

Medvěd - šelma samotářská a odsuzovaná

Podrobná studie o způsobu života medvěda hnědého nám pomůže poodhalit tajemství medvědí nory.


Pavla Mládková

Orel mořský

Fotočlánek s unikátními snímky Jana Ševčíka a Jiřího Bohdala.


Martin Kříž

Vyšplhejte s námi na Stolovou horu

Vydejte se na jižní Moravu, zamiřte na Pálavu a sledujte její hřeben, dokud nenarazíte na horu zvláštního tvaru. Její temeno v nadmořské výšce 460 metrů je totiž ploché jako tabule. Právě proto se hora nazývá Tabulová neboli Stolová a za tajemstvím jejího vzniku musíme daleko do minulosti. Ale na rozdíl od Stolové hory Ztraceného světa, naše Tabulová hora nabízí prehistorická zvířata jen ve formě fosilií. Zato živáčků těch současných a často vzácných tu najdeme nespočet.


Petr Zajíček

Krasové podzemí České republiky

Úvodní díl k seriálu, který nás postupně seznámí se známými i veřejnosti nepřístupnými jeskyněmi naší země.


Miroslav Pinďák

Fotografujeme motýly

Fotografování motýlů si vyžaduje, kromě špičkové techniky, trpělivost a loveckého ducha. Motýli mají různé styly létání. Někteří létají rozvážně a před fotografem si posedí. Jiní se vyžívají v klikatém a rychlém letu a přisednou jen zřídka na zlomek sekundy.


Petr Jelínek

České pralesy

Přirozený les funguje jako houba, nasákne vodu a pomalu ji pouští v sušších obdobích. Zároveň vytváří domov tisícům živých organismů. Ocenil vždy člověk význam „pralesa“?


Květa Šimková

Jedlé dary přírody

Z toho, co na procházce posbíráme, můžeme připravit spoustu pochutin. Inspirujte se našimi recepty.


Marie Gřondilová

Založte si kompost přímo v kuchyni

V době, kdy produkujeme stále větší množství odpadů, hledáme různé možnosti jejich využití či recyklace. Proto se dnes kompostování dostává do popředí zájmu nejen zahrádkářů, ale i firem a dalších institucí. Při kompostování zužitkujeme většinu organických odpadů, které vyprodukujeme. Bioodpad kromě toho tvoří až 40% celkového domovního odpadu.


Marie Široká

Když se řekne konopí...

Když se řekne konopí, většinou si lidé představí drogu a jen málokdo ví, že je to vlastně prastará jednoletá kulturní plodina, která provází lidstvo od samého úsvitu věků. Konopí bylo zřejmě první rostlinou, pěstovanou pro vlákno na výrobu oděvů, ale i pro obživu a další řemeslnou výrobu.


Václav Cílek

Stará a nová příroda

Často slýcháme sousloví jako jsou „nová média“ nebo „nová ekonomika“, ale dá se podobná metafora použít i o přírodě, která byla už při vzniku světa, a je tudíž velmi stará? Problémem při zacházení s podobnými slovy je samotný člověk – prohlásíme jej za součást přírody, a tím se přírodními stavbami stanou vedle hnízd a mravenišť i dálnice, anebo jej z přírody vydělíme a postavíme do protikladu?


Pavla Mládková

Zelené zamyšlení s Martou Kubišovou

Rozhovor s populární zpěvačkou o jejích přírodě blízkých aktivitách, volném čase a nových projektech.