Naše příroda, ročník 2012, číslo 6

Text a foto: Ľubor Čačko

Ťuhýci – draví pěvci

V naší přírodě najdeme mnoho zajímavých druhů živočichů. Některé z nich nás upoutají hlavně svým neobvyklým vzezřením, jiné zase neobyčejným chováním. K nevšedním a velmi zajímavým živočichům patří i ptáci z čeledi ťuhýkovitých (Laniidae).


Text a foto: Hana a Vladimír Motyčkovi

„Obyčejné“ mouchy

Většina lidí věnuje mouchám pozornost pouze ve chvílích, kdy drží v ruce plácačku. Je to však škoda, protože mouchy jsou tvorové velice zajímaví a na rozdíl od vžitého mínění mohou být lidem i dost prospěšné ...


Text a foto: Antonín Havlát

Skvrnitý elegán

Jelen sika (Cervus nippon) je savec z řádu sudokopytníků, z čeledi jelenovitých. Jeho původní výskyt je uváděn z oblastí Dálného východu asijského kontinentu – z Mandžuska, Japonska, Thajska, Vietnamu a Koreje. Slovo „sika“ pochází z japonského slova shika, které v překladu znamená jelen.


Text: Nikola Rybáriková / Foto: Milan Zajac

Pazoubkovité houby – tajemní strážci lesů a luk

Houbová sezóna je začátkem dobrodružství pro mnohé z nás. Pro houbaře, fotografy či milovníky přírody představuje toto období tak trochu návrat do dětských let, kdy se veškerá radost či vášeň sytila jediným cílem – objevit něco nového. Toulat se lesem mezi kapkami deště cestou, po které už možná nikdo jiný nepůjde, a s nadějí, která každým krokem roste… jako houby po dešti. Kromě známých jedlých nebo jedovatých hub jsou v této říši i takové, které našim zrakům unikají. „Pazoubkovité“ houby jsou jako vojáci, hrdě se tyčící do nebes, maskovaní v těch nejlepších uniformách.


Text: Pavol Turňa

Zajíc polní – mistr rychlých úniků

Zajíc polní je jedním z našich nejzajímavějších savců – je to mistr rychlého běhu, umí dobře plavat, přežije i krutou zimu, má vysokou reprodukční schopnost, je výborným ukazatelem kvality životního prostředí, ale i přesto jsou jeho stavy v Česku a na Slovensku oproti minulosti velmi nízké.


Text: Pavla Mládková / Foto: archiv

Fotosoutěž 2012 - vyhodnocení

V letošní fotosoutěži časopisu Naše příroda se utkalo téměř 2000 snímků ve čtyřech různých kategoriích zaměřených na tuzemskou přírodu. Z každé kategorie postoupilo do finále 30 nejlepších fotografií. Úroveň ve všech kategoriích byla velmi vysoká a výsledky vyrovnané. O pořadí rozhodovala 12členná porota složená (jako obvykle) z fotografů přírody a dvou členů redakce.


Text a foto: Martin Janoška

Zimní Drahanskou vrchovinou

Oblíbeným a hojně využívaným rekreačním zázemím jihomoravské metropole je Drahanská vrchovina. Zachovalá krajina s řadou cenných přírodních lokalit začíná v podstatě hned za posledními paneláky brněnské aglomerace. Celoročně vysoká návštěvnost této oblasti zaručuje v zimě, když napadne sníh, příjemný komfort vždy prošlapaných turistických tras.


Text a foto: Jan Miklín

Dolní Dyje a Morava z letadla

Oblast lužních lesů, luk a mokřadů u Břeclavi podél dolních toků řek Moravy a Dyje a jejich soutoku byla pod vlivem člověka dlouhou dobu. Počínaje staroslovanskými hradišti na Pohansku a v Mikulčicích, přes krajinářské úpravy Liechtensteinů, po hospodaření na loukách i v lese – právě lidé dali spolu s vodou zdejší krajině její současnou tvář. Dnes je však vlivem necitlivého hospodaření poslední velká oblast lužních lesů ve střední Evropě na rozcestí.


Text: Martina Štefanová

Můžeme ve 21. století hospodařit podle tradic našich předků a zároveň prosperovat?

Každé jaro se nám za humna vrací ptačí druhy, které nás těší svou přítomností. Už nemusíme našim dětem nebo vnoučatům jen vyprávět o prvním poslovi jara, ale můžeme společně vyrazit do polí a poslouchat ty nádherné melodie. Otázkou však zůstává, budou-li mít tuto příležitost i následující generace...


Text a foto: Jan Veber, Redakce

Fotografové přírody: Jan Veber

Fotografování se věnuji s přestávkami od svých patnácti let, posledních více než 15 let velmi intenzivně. Cílem mých výprav jsou především zvířata a ptáci, ale i příroda v širším slova smyslu, takže se nevyhýbám ani fotografování krajin nebo makrofotografii.


Text: Aleš Darebník / Foto: Aleš Darebník, archiv Quarry Life Award

Quarry Life Award: Představujeme české vítěze

V pondělí 5. listopadu 2012 proběhlo v brněnském Pavilonu Anthropos slavnostní vyhlášení výsledků národního kola mezinárodní vědecké a vzdělávací soutěže Quarry Life Award. Jejím hlavním cílem byla podpora biodiverzity v průběhu těžby i v procesu rekultivace, ale také osvěta a posílení povědomí o biologické hodnotě těžebních prostor.


Text a foto: Květa Šimková

Jedlé dary přírody: Rakytník řešetlákový

Rakytník (Hippophae rhamnoides) je rostlina, která se čím dál více dostává do povědomí Evropanů, i když je původem z východních zemí, jako je Čína, Mongolsko, Indie, Sibiř. Její název se stává téměř módním trendem, i když lidé často nevědí, jak vlastně vypadá.


Text a foto: Petr Válek

Samosypné krmítko

Když s příchodem zimy začnou lidé ptáky přikrmovat, málokdy si uvědomí, jak je důležité přikrmovat pravidelně. Ptáci si tvoří tukové zásoby především v druhé části dne a při rozhodování, kde se nakrmit, počítají také s krmítkem, kde pravidelně nacházejí potravu. Pokud ji nenaleznou, může být pozdě shánět ji někde jinde. Za mrazivé noci totiž drobné ptačí tělíčko může ztratit až 20 % své tělesné hmotnosti.


Text: Aleš Darebník / Foto: Petr Zikmund

Unikátní dům otáčející se za sluncem – vítěz letošních „ekologických Oskarů“

4. ročník soutěže E.ON Energy Globe Award ČR již zná své vítěze. U odborné poroty i letos nejvíce zabodoval projekt ekologického domu, který si kromě absolutního vítězství připsal také 1. místo v kategorii Kutil. Najít ho můžete ve Velkých Hamrech na Jablonecku a jeho autorem je pan Bohumil Lhota.


Text a foto: Michal Mikšík

Zaměnitelné houby: Hřib koloděj a hřib kovář

Čtvrtý díl našeho seriálu Zaměnitelné houby je věnován dvěma druhům hřibů, které houbaři mezi sebou často zaměňují vzhledem k tomu, že u obou dochází na řezu k modrání dužniny. Jedná se o hřib kovář a hřib koloděj. Oba druhy jsou v našich lesích poměrně hojné a v listnatých lesích je můžeme najít růst i na stejných lokalitách. Po řádné tepelné úpravě jsou oba tyto hřiby jedlé a chutné.